Wat is er mis met melk?

 

Iets wat veel mensen niet beseffen is dat koeien, net als mensen, enkel melk aanmaken na een zwangerschap. In de zuivelindustrie worden koeien dus eigenlijk hun hele leven lang opnieuw en opnieuw zwanger gemaakt. Dit is voor de koe zeer zwaar en zij lijdt hier dan ook onder. Beeld je eens in dat een vrouw na elke bevalling snel opnieuw kunstmatig werd zwanger gemaakt en dit haar hele leven lang. Doordat dit zo belastend is voor de koe, krijgt zij antibiotica toegediend. Restanten hiervan zijn terug te vinden in de melk.

 

Kalfjes worden na enkele dagen weggehaald bij de moederkoe. Dit heeft verschillende redenen, maar ze komen allemaal neer op meer winst voor de boer. Een koe zal zich niet zomaar laten melken wanneer zij een kalfje heeft om voor te zorgen. De weggehaalde kalfjes krijgen in sommige gevallen koemelk, maar het kan ook dat zij een oplossing van poedermelk krijgen.

 

Het leven van deze kalfjes is ook niet rooskleurig. Mogelijk worden ze na 6 maanden geslacht voor kalfsvlees, mogelijk ook al na enkele weken zodat er enzymen voor het maken van kaas uit hun maagjes gehaald kunnen worden. Hierdoor is veel kaas niet eens vegetarisch.

 

Nadat deze melkkoeien hun heel leven afgezien hebben, wacht hun hetzelfde lot als elke andere koe die de pech heeft om geboren te worden in deze wereld. Wanneer ze niet meer voldoende melk kan geven zal ze worden geslacht.

Voor meer informatie rond melk, zie: http://www.melkmoetniet.be/

Een gedachte over “Wat is er mis met melk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s