Waarom stoppen met vlees eten?

Mijn uitleg over de redenen om geen vlees te eten ga ik kort houden, deze duiken veel vaker op waardoor ze minder onbekend zijn. Het aantal dieren dat in België geslacht wordt is nog steeds ongelofelijk hoog. Volgens het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw waren dit er in 2012 maandelijks 27 miljoen… (http://www.vilt.be/Per_maand_27_miljoen_dieren_naar_Belgische_slachthuizen)

Voor de dieren brengt dit natuurlijk veel leed mee. Mensen die dit niet geloven raad ik een basiscursus biologie aan.
Het meeste vlees is afkomstig uit de bio-industrie. Dit zijn gigantische vleesfabrieken waar duizenden dieren bij elkaar leven. Dit zijn dieren die in hun hele leven nooit buitenlucht gaan zien, die amper kunnen bewegen en die geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Kuikens worden ontdaan van hun snavel en biggen van hun staart.
Een vaak gehoord argument van vleeseters is dat ze hun vlees gaan halen bij een kleine boer die zijn koeien in de wei laat grazen. Maakt dit het oké dat je ze nadien opeet? Al deze dieren ondergaan dezelfde stresserende en pijnlijke slachtprocedure.

Het eten van dierlijke producten versterkt het voedselprobleem in de wereld. Een groot deel van ons veevoer wordt verbouwd op plaatsen waar heel veel behoefte is aan voedingsgewassen voor mensen. Dit wil dus zeggen dat voeding die beter rechtstreeks naar mensen zou gaan, wordt gebruikt om het vee te voederen. Voor 1kg rundsvlees heeft men 7 à 10 kg graan nodig en voor deze 1kg vlees heeft men ook 15000 liter water nodig.

Geen dierlijke producten eten is ook goed voor het milieu. Hele delen van het regenwoud worden gekapt om meer akkers te hebben om veevoeder aan te planten.
Als je een jaar lang één dag per week geen vlees zou eten, dan verminder je je broeikasuitstoot met evenveel als dat je 1250km met de fiets zou rijden i.p.v. met de auto. De vleesindustrie is voor 40% meer uitstoot verantwoordelijk dan de hele transportsector.

Plantaardige voeding is ook gezonder. Natuurlijk is het wel van belang om evenwichtig te eten. Het clichébeeld van een veganist/vegetariër met ijzertekort is onjuist. Dit komt even vaak voor bij mensen die vlees eten, misschien zelfs meer omdat de doorsnee vleeseter zich minder bezig houdt met zijn voedingspatroon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s