Geen-vleesbrood met aardappelschijfjes

Dag allemaal! Mijn blog is al superlang niet meer geupdate, maar ik hoop daar nu weer verandering in te brengen. Goede voornemens enzo.

Camping flamingo

In het zonnetje vegan lekkers verkopen op Camping Flamingo

Wat is er ondertussen allemaal gebeurd op kookvlak? In september had ik een standje op Camping Flamingo in Leuven. Ik heb daar vegan cupcakes en taart verkocht en zo goed als alles was de deur uit! Daarbovenop was het nog eens een zeer gezellige namiddag. Onverwacht goed weer en tot mijn verbazing waren we in totaal met 3 (!) compleet vegan standjes.

Maar, om nu weer bij het hoofddoel van deze blog aan te komen: nog eens een recept! Een gerecht van een paar weken geleden, vleesbrood. Verschrikkelijk wansmakelijke naam naar mijn mening, maar bij gebrek aan beter…

Foto van vleesbrood met aardappelschijfjes

Ingrediënten:

  • 1 ½ – 2 cup sojabrokken of een andere gedroogde variant
  • 1/2 cup havermout
  • 2 cup warm water (moet niet kokend zijn, warm uit de kraan is voldoende)
  • 2 tl sojasaus
  • 1 el groentebouillon
  • 1/2 cup ketchup
  • 1/3 – 1/2 cup glutenmeel
  • 1 teentje look
  • kruiden, gedroogd of vers, naar eigen voorkeur
    (Ik gebruikte gedroogde tijm, peterselie en rozemarijn. Ohja en ook nog gistvlokken, omdat deze bij alles passen.)
  • Optioneel: enkele bloemige aardappels in schijfjes gesneden

Overige: mixer

Bereiding:

Neem een voldoende grote kom en doe hierin de sojabrokken, havermout, sojasaus, groentebouillon, ketchup, look en kruiden. Giet hierover het warme water. Laat dit staan tot het water grotendeels geabsorbeerd is en het geheel wat is afgekoeld. Mix hierna de sojabrokken tot een glad geheel.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. Smeer een bakvorm in met olie of boter.

Meng het glutenmeel onder de andere ingrediënten. Gebruik je handen om zeker te zijn dat alles goed door mekaar is gekneed.

Doe deze mengeling in de bakvorm en druk goed aan. Plaats in de oven voor 50 – 60 minuten.

Optioneel: Snij enkele bloemige aardappels in schijfjes en plaats deze rond het vleesbrood in de bakvorm. Tegen dat het vleesbrood klaar is zijn deze ook gaar met een krokant korstje.

Geen mixer? Er bestaat ook een variant op sojabrokken als soort van gehakt. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ik geloof dat het hiermee ook kan lukken, zonder mixen.

Tip: De textuur van dit gerecht is vele beter/vaster wanneer je het vleesbrood eerst laat afkoelen als het uit de oven komt. Overweeg dit goed op voorhand te maken en bij etenstijd opnieuw op te warmen.

Smakelijk!

Foto van vleesbrood met aardappel en broccoli

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s